CLEAN LANGUAGE | DUTCH | NEDERLANDS

Clean Language: Taal van aandacht voor verandering en groei

(How to go Dutch with Clean Language)

Francis Laleman
10 min readSep 22, 2023

--

Pakje aangekomen, met dank aan Michael Oskam en Madelon Sinnige — photo by flaleman, Singapore 2023

Michael Oskam & Madelon Sinnige
Clean Language: Taal van aandacht voor verandering en groei
Boom, 2023

[Please note that, exceptionally, the present article is in Dutch]

Het is verleidelijk om Clean Language te vertalen als schone taal of klare taal — ook al geeft geen van deze adjectieven weer waar het bij Clean Language precies over gaat. Voor hun nieuwe boek, dat meteen de eerste Nederlandstalige introductie en handleiding over Clean Language is, hebben Oskam en Sinnige er dan ook voor gekozen om Clean Language als een soort van merknaam onvertaald te laten. Goed zo!

Clean Language is een syntax en een grammatica voor vraagstelling en repliek die bij uitstek het luisteren ondersteunt, de gesprekspartner helpt om klaarheid te scheppen in de eigen gedachtenstroom, en bij de vraagsteller de optie wegneemt voor zelfs de minste (en goedbedoelde) empatische interpretatie.

Clean Language is simpel.
Mensen zijn al complex genoeg.

David Grove

Bij Clean Language is de gesprekspartner helemaal eigenaar van het eigen gedachtengoed — dat volledig blijft verschoond van iemand anders’…

--

--

Francis Laleman
Francis Laleman

Written by Francis Laleman

a husband, father, painter, writer, educationist, designer, facilitator. author of “Resourceful Exformation” (a book on facilitation) available from Amazon.

Responses (1)